Fine Point nameštaj

Blog

-kada po dosta jeftinijoj ceni možete kupiti komad nameštaja koji se radi u masivnoj proizvodnji?

Šta je bolje, nameštaj u serijskoj izvedbi, ili po porudžbini (ili možda nešto treće)?

Istina, nameštaj po želji i meri nije nešto što je neophodno za enterijer. Dosta proizvoda iz standardne ponude različitih proizvođača možete uklopiti u trenutni enterijer, jer su dimenzije nešto što su standardom utvrđene kao najbolje. Uzmimo za primer stolicu, standardom utvrđena visina je ona koja će biti odgovarajuća za najveći broj korisnika. Naravno, nekome će biti niska jer je obdaren višim rastom, dok je za nekoga možda i malo previsoka. Ali za veliki broj ljudi ona je sasvim odgovarajuća, i pronađeno je kompromisno rešenje koje odgovara svima.

Druga stvar koja kod nameštaja koji se pravi u nekoj vrsti serijske izvedbe je da je u velikom broju slučaja (bar kod firmi koje ozbiljno shvataju svoj posao) deo koji prethodi izradi serije je pažljivi dizajn gde se vrši selektovanje boja, kombinacija odgovarajućih materijala i priprema proizvodnje koja će sniziti troškove. Na taj način dobijate proizvod koji je lep, i priuštiv. Uzmimo za primer klub sto „Cross“. Dimenzije su standardom usaglašene kao one koje najbolje odgovaraju većini potreba kada je u pitanju klubski sto, dok je marljivim radom dizajnera izabrana prelepa kombinacija tekstura i boja koja će se uklopiti uz najveći broj modernih i luksuznih enterijera, po nižoj sumi od one koju bi morali da izdvojite za sto po narudžbini.

Ali da li postoji razlog za pravljenje nameštaja kod kojeg birate dimenzije, boje, teksture koje će ući u sastav proizvoda kada je ovakav proizvod na prvi pogled skuplji? Navešćemo nekoliko razloga zašto bi trebali da se odlučite za ovakav pristup:

  • Nameštaj po meri se pravi do dimenzijama koje su optimalne za Vaš dom. Biblioteka za knjige koja može da se uklopi u tačno dostupan prostor kako ne bi remetila dispoziciju postojećih elemenata enterijera, tv komoda koja pored televizora treba da skladišti različite predmete (jer svako od nas ima potrebu za skladištenjem različitih vrsta predmeta u zavisnosti od interesovanja, možda su to knjige, sa druge strane xbox sa kolekcijom igrica ili kućni bioskop). Sve je ovo u cilju najboljeg iskorišćenja dostupnog prostora jer ukoliko prostor nije optimalno iskorišćen, u tom slučaju je diskutabilna konstatacija da je nameštaj koji je rađen serijski u ovom slučaju jeftiniji od onog koji se radi po narudžbini.
  • Nameštaj koji pravite po narudžbini oslikava Vašu ličnost. Svako ima neku karakterističnu osobinu po kojoj se razlikuje od svake osobe, drugačiji splet okolnosti pod kojima odrasta i stvara sklonosti ka određenoj boji, obliku, proporcijama predmeta koji nas okružuje, i u čijem okruženju se oseća najprijatnije. Ni jedan postojeći proizvod ne može u neophodnoj meri izazvati kod Vas ovakvu reakciju jer je pravljen uzimajući u obzir zajedničku osobinu određene grupe ljudi, izostavljajući pri tome onu karakteristiku koju Vas čini posebnim u odnosu na druge.
  • Odabir materijala koji su optimalni za Vaše potrebe. Vrlo često se kroz konsultaciju sa projektantom vrši odabir materijala koji će najbolje odgovarati svrsi projekta. Na taj način se saslušavaju pojedinačni zahtevi koje ima svaki klijent, prioritetne karakteristike budućeg komada nameštaja, i na taj način se vrši odabir odgovarajućih materijala pri čemu se može znatno uštedeti pravilnom upotrebom istih.
  • Kao poslednji (ali ne najmanje važan razlog) je taj što ćete ovaj komad nameštaja imati samo Vi.

Uz navedene razloge, jasno je da postoje slučajevi i proizvodi kada nameštaj po narudžbini predstavlja pravo rešenje, i postoje slučajevi kada je odabir nameštaja koji je rađen u nekoj vrsti serijske izvedbe podjednako dobar izbor. Ne postoji loše rešenje, samo različiti slučaji i proizvodi kod kojih više odgovara jedna, ili druga varijanta.

Zbog toga, u „fine point“ Vam nudimo proizvode serijske, po narudžbini, i kombinaciju svojstvenu za našu firmu gde kombinujemo najbolje osobine jednog i drugog principa (dimenzija koja je standardom utvrđena kao najbolja ostaje pri čemu određeni elementi mogu da se rade u maloserijskoj izvedbi, dok izradom određenog broja elemenata po narudžbini menjamo karakteristike poput dimenzije bitne za iskorišćenje prostora, određenih boja i nekih drugih obeležja koji će proizvodu dati Vaš lični pečat). Na ovaj način možemo da Vam ponudimo izradu komadnog nameštaja koji je potpuno po želji klijenta, i sve to po znatno nižoj ceni.

Scroll